Здравейте, във връзка с промените от 2017 г., повдигам отново въпроса за документиране на стоките на консигнация. Вече нямаме три доставки, само две, тоест  още на датата на предаване на стоката, издаваме фактура, като данъчната основа е намаляме със стойността на комисионната, ако сме от страната на доставчика на стоката/комитента. Така ли е?

Щом като ще го отдаваш под наем не се консервира автомобила, ще го консервираш ако установиш, че една година назад този автомобил не се е използвал за дейността на фирмата.
При нас и счетоводните услуги са ни от свързани лица, но тях ги декларирахме в точка 2.
На нас Службата по трудова медицина ни е свързано лице, аз не ги декларирах сумите точно на основание тази точка.
Днес на страницата на нап има едно указание точно за такива случаи - може да го прочетеш.
А смятате ли в 2013 да декларирате следните сделки между свързани лица:
1. Примерно наем за декември 2013, фактуриран в януари 2014
2. Авансите
Лихвите са периодични плащания и са с 3 годишна давност - справки ЗЗД.
Благодаря, заедно със вземането са присъдени и адвокатски хонорар и платени държавни такси, за тях давността е 5 години и е от датата на съдебното решение.
Здравейте колеги!
 И аз имам един въпрос. Имам вземане от 2008 година, обезценено е на 100 %, тази година стават 5 години от както е изискуемо. Трябва да го отпиша и да обърна временната разлика.  През 2010 обаче е заведено дело, присъдено ни е вземането заедно с таксите по делото и хонорара на адвоката. Съгласно ЗЗД от датата на съдебното решение тече нова 5 годишна давност. Та въпроса ми е за целите на ЗКПО имаме ли прекъсване на давността или не? Сега 2013 ли да отписвам или да чакам 2015 г. Мерси предварително.